Fren Balata Kontrol Değişim

FREN SİSTEMİ NEDİR?
Fren sistemi, aracınızı kontrol etmenizi, sizin ve diğer yolcuların güvenliğini sağlayan emniyet üçgeninin üç unsurundan biridir. İyi durumda olan frenler, hızınızı kontrol etmenizi ve güven içerisinde aracınızın durmasını sağlar.

 

FREN BAKIMI NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Aracınızın yoğun ya da daha az kullanılmasına bakılmaksınızın en az yılda bir kez frenlerinizi kontrol ettirmeniz hayati önem taşır. Aktif kullanıma bağlı olarak, her 10.000 kilometre de bakım için bir ölçüt olarak kabul edilir.

 

KÖTÜ FRENLEME NASIL ANLAŞILIR?

Kaza risklerini en aza indirmek için aracınızın fren sistemi bakımlı ve iyi durumda olmalıdır. İyi frenleme ve kötü frenleme arasındaki farkı tablomuzdan görebilirsiniz.

 

FREN BALATALARI NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLMEDİR?


Fren sisteminde çabuk aşınabilecek bölümün başında fren balataları gelir. Balataların zarar görmesi aynı zamanda disklerin aşınmasına neden olur ve bu durum ani frenlemede araç kontrolünü kaybetmenize neden olabilir.

Fren balatalarının kalınlığı 2mm'nin altına düşmeden veya sürüş stilinize göre ortalama 40.000 kilometrede bir fren balataları değiştirmelidir.

 

FREN DİSKLERİ NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLMELİDİR?
Aracın fren sisteminde, fren balatalarının fren disklerine sürtünmesi sonucu diskler zorlanır. Bu durumda araç üreticisi tarafından belirlenen minimum kalınlığa ulaştıklarında fren disklerinin değiştirilmesi gerekir. Aracın kullanımına bağlı olarak ortalama 80.000 ile 100.000 kilometrede disk değişimi önerilir.

 

FREN PABUÇLARI KİTİ DEĞİŞİMİ
Aracınızdaki fren pabuçları kitinin yaklaşık olarak her 30.000 kilometrede bir kontrol edilmesi ve tozunun alınması gerekir. Bununla birlikte yoğun kullanımlarda daha kısa sürede değişim gerekebilir. Örneğin; fren hidroliğinin tekerlek silindirine sızıntı yapması da acil değişim gerektiren nedenlerden biridir. Fren pabuçlarının ve tekerlek silindirlerinin değişiminin (sağ ve sol) çift olarak yapılması önemlidir.

 

FREN SİSTEMİ İÇİN UYARI SİNYALLERİ
Tabloda yer alan uyarı sinyallerinden birini tespit ettiğinizde veya en ufak bir şüphenizin olması halinde, frenlerinizi kontrol ettirmek üzere hemen size en yakın EUROMASTER Servis Noktasına gelmenizi tavsiye ederiz.

 

FREN SİSTEMİ DEĞİŞİMİ İÇİN SERVİS NOKTALARI:
Samsun Tek Ford Servis uzmanları her bir lastiğin takılması esnasında frenleme parçalarını kontrol ederler. Güvenliğiniz için, fren hidroliği kaynama sıcaklığının testi, Samsun Tek Ford Servis Noktaları'nda sistemli olarak yapılan kontroller arasında yer alır. Fren sisteminde herhangi bir sorun tespit edildiği takdirde, araç sahibi bilgilendirilir ve onayı dahilinde gerekli işlemler yapılır.

 

Fren Sistemi Bakımı ve Onarımı
Fren Sistemi Bakımı ve OnarımıFren Sistemi Bakım ve Onarımı; Fren balataları ve ana parçalarının kontrol edilmesiyle başlar. Bulgular ve değerlendirme raporu müşteri ile paylaşılır. Servis tavsiyeleri üretici teknik özelliklerine ve sistem performansına etki eden fren parçalarının mevcut durumuna bağlı olarak yapılır.

Fren Sistemi bakımı neden önemli?
Fren sisteminin çalışma prensibini; frenleme sırasında fren pedalına uygulanan ayak kuvvetinin pedalda yarattığı itme kuvveti oluşturur. Bu hareket merkez silindirinin pistonunu iter. Piston üzerindeki itme kuvveti, sistemdeki sıvı aracılığıyla fren tekerlek silindirlerine iletilir. Fren tekerlek silindirleri hidrolik basıncı, fren pabucuna iletir. Fren tekerlek mekanizmasında oluşturulan sürtünme kuvveti aracı durdurmak üzere kullanılır. Bu esnada sistemi oluşturan elemanlar arasında sürtünme oluşur. Sürtünen malzemelerin, fren hidroliğinin ve diğer önemli sistem parçalarının periyodik kontrolü fren sisteminin performansının en etkin şekilde sürdürülmesine ve bakım maliyetinin düşürülmesine katkı sağlayacaktır. Her 10.000 veya 15.000 km’de bir kontrol edilmesi gereken fren sistemi olası kaza riskinin azaltılmasında en önemli kısımlardan birisidir.

Fren Sistemi ne sıklıkta kontrol edilmeli?
Fren Balataları: Fren balataları, fren sisteminde ilk aşınan parçadır. Bundan dolayı fren balataların kontrolü önce göz ile sonra da ölçüm cihazı ile yapılır. Balata kalınlığı minimum 2,0 mm’ye düştüğünde değişmesi gerekmektedir. (sürüş stili ile bağlantılı yaklaşık 30.000 km) Kötü durumdaki fren balataları disklerin aşınmasına ve ani frenlemede araç kontrolünü kaybedilmesine sebep olur.

Fren Diskleri: Fren balataları, fren sisteminde ilk aşınan parçadır. Bundan dolayı fren balatalarının kontrolü önce göz ile sonra da ölçüm cihazı ile yapılır. Balata kalınlığı minimum 2,0 mm’ye düştüğünde değişmesi gerekmektedir. (sürüş stili ile bağlantılı yaklaşık 30.000 km) Kötü durumdaki fren balataları disklerin aşınmasına sebep olur ve ani fren diskleri, özellikle fren esnasında zorlanır; bunun sebebi fren balatalarının disklere sürtünmesidir. Bundan dolayı fren disklerinin kontrolü önce göz ile sonrada ölçüm cihazı ile yapılır. Fren diski üreticisi tarafından belirlenen minimum kalınlığa ulaştıklarında (≈2,2mm) veya diskin salgısı maksimum seviyeye geldiğinde (≈0,05mm) ve salgının tornalama işlemi sonrasında alınamadığı durumlarda fren disklerinin değiştirilmesi gerekir. Kullanımınıza bağlı olarak ortalama 80.000 ile 100.000 kilometrede işlemin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Fren diskinin salgısının bozulmasına sebep olan etkenlerden birisi de sıcak disk yüzeyine soğuk su tutulmasıdır.

Fren Pabuçları: Yaklaşık olarak her 30.000 kilometrede bir kontrol edilmesi ve tozunun alınması gerekir.

Fren Hidrolik Yağı: Üreticiler fren hidrolik yağının, 2 yılda veya 40.000 kilometrede bir tamamen değiştirilmesi tavsiye eder. Fren hidrolik yağının kaynama sıcaklığının ölçüm sonuçlarına ya da sürüş koşullarına göre zamanından önce bir değişimi yapılabilir. Fren hidrolik yağı kontrolü hidrolik yağ değişim bilgi kartından veya ölçüm aleti ile yapılır.

TEK FORD 7/24 YOL YARDIMI HİZMETİ